Ik nummer 23

 Den Haag
nettebnavennairam.[antispam].@ziggo.nl 

 

Je voordeel

 

Boek, Ik nummer 23

Hofpasprijs €10,- ipv 19,95

 
iknummer23-blok
boek-achterzijde-blokje
5a2190a42c6ec-dsc-6058
 

Ik Nummer 23

De bijzondere levensgeschiedenis van Marianne van Betten.

Aan de Tweede Wereldoorlog is net een eind gekomen als zij in Den Haag wordt geboren. Zij is de 23ste in het gezin Van Betten.
Het laatste kind ook dat haar vader verwekt.


iknummer23

Als Marianne van Betten op het punt staat naar het huisje van haar en haar man in Drenthe te vertrekken, belt een van haar zussen. Leonie, haar halfzus, ligt op sterven. “Leonie gaat het niet redden. Je moet komen.’

Het is het begin van een thrillerachtig geschiedenis rond een gezin waarvan de pater familias in zijn ongebreidelde voorplantingsdrift liefst 23 kinderen op de wereld zet. Volgens meer dan goed rooms gebruik, want zelfs de officiële vertegenwoordigers van Rome kunnen hem in zijn ijver niet stuiten.
Marianne, zijn laatste en 23ste kind, heeft het gedurende haar leven niet zo goed kunnen vinden met haar veel oudere, bemoederende halfzus die al jong de rol van de vader overnam over de sigarenzaak, de financiën en de gezinsmacht. En toch vragen haar nog levende broers en zussen juist Marianne om bij de begrafenis namens de familie een toespraak te houden voor Leonie. ‘Het is ook haar wens’.


Marianne rijdt terug naar Den Haag en zet zich achter de schrijfmachine. Vier dagen heeft ze. Vier dagen waarin ze zich scherp bewust is van de rol die Leonie speelde in de geschiedenis van het gezin. Vier dagen om te beslissen of zij dat wel wil en wat ze dan tegen deze halfzus moet zeggen. Maar moet ze nu ineens aardig gaan doen?


Aan de hand van een aantal dagboeken van Leonie draait de familiegeschiedenis zich als een film af in haar hoofd tegen de achtergrond van het Den Haag, Nederland en de wereld in de twintigste eeuw. Twee wereldoorlogen, Nederlands-Indië, het verzwegen roomse gezinsleven achter de deur, de wederopbouw en de woelige jaren zestig en zeventig met de seksuele revolutie.

Na vier dagen, waarin ze een scherp inzicht krijg in de chaos van een groot gezin, als puber van school afgehaald worden om thuis dienstjes te verrichten, de ongewenste intimiteiten van een broer en het alleen zijn, is Marianne eruit.

 

Prijs: € 19,95 (paperback) Hofpasprijs voor leden: 10,-
te bestellen via: etisbew.[antispam].@devolharding.nl


* Behalve dat Marianne van Betten (1948) nog steeds actief is als mentor van twee oude dames, verzorgt ze als ‘Haags hopje’ ook stadswandelingen door Den Haag voor Volhardingleden. 

 

 

Marianne van Betten is hier te vinden op de kaart:

 

Tags:

Den Haag, vrije tijd, boeken, shopping